CHRUPIĄCA KROMKA Z AROMATYCZNYM SEREM I ŚWIEŻYM BOBEM
- Chleb żytni na zakwasie
- Oliwa z oliwek
- Ricotta 400g
- Cytryna 1 szt.
- Mięta
- Bób 200 g
- Sól ,czarny pieprz, płatki chilli
Kromki chleba skrop oliwą i podsmażaj na patelni lub w piekarniku na rumiano. Ricottę dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny. Rozsmaruj na kromkach. Bób ugotuj we wrzątku, wrzuć na patelnię z odrobiną masła, czosnku, chilli i soku z cytryny. Tak przygotowany bób nałóż na każdą kromkę i posyp posiekaną miętą.
QUESADILLA Z FETĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI
- Placki tortilli 4 szt.
- Feta 2 opakowania
- Bób
- Groszek zielony
- Szparagi 400 g
- Świeża kolendra
- Kumin i kolendra w ziarnach
- Sól, czarny pieprz
- Limonka
Młode warzywa wrzuć na chwilę do wrzątku a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Na każdym placku wyłóż porcję warzyw, fety. Przypraw i dodaj sok z limonki oraz świeżą kolendrę. Zapiekaj na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z piklami rzodkiewkowo-ogórkowymi.
Pikle: rzodkiewki, zielony ogórek, limonka, płatki chilli, sól.
Warzywa pokrój na cienkie plasterki i zamarynuj w przyprawach oraz soku z limonki.
WIOSENNA TARTA ZE SMAŻONYMI RZODKIEWKAMI
- Ciasto francuskie
- 3 żółtka jaj
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g sera koziego w roladce
- Sól, pieprz
- Masło
- Pęczek rzodkiewek
- Świeży tymianek
Ciasto francuskie podpiecz w piekarniku w 180 st. C 15 min. Następnie zmieszaj żółtka ze śmietaną i serem, dopraw i przenieś na podpieczoną tartę. Zapiekaj w 180 st. C około 25 minut. Rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj na maśle razem z tymiankiem. Wyłóż je na upieczoną tartę.
LEKKA I KOLOROWA SAŁATKA
- Ogórek zielony
- Arbuz
- Melon
- Twarda feta
- Rzodkiewka
- Czerwona cebula
- Oliwki Kalamata
- Suszone oregano
- Oliwa z oliwek
- Sól, czarny pieprz
Warzywa pokrój w kosteczkę, wymieszaj i dopraw do smaku. Polej oliwą, dodaj oliwki oraz suszone oregano.