Pytanie na Śniadanie

Chrupiąca kromka z serem i bobem

CHRUPIĄCA KROMKA Z AROMATYCZNYM SEREM I ŚWIEŻYM BOBEM

  • Chleb żytni na zakwasie
  • Oliwa z oliwek
  • Ricotta 400g
  • Cytryna 1 szt.
  • Mięta
  • Bób 200 g
  • Sól ,czarny pieprz, płatki chilli

Kromki chleba skrop oliwą i podsmażaj na patelni lub w piekarniku na rumiano. Ricottę dopraw solą, pieprzem, skórką z cytryny. Rozsmaruj na kromkach. Bób ugotuj we wrzątku, wrzuć na patelnię z odrobiną masła, czosnku, chilli i soku z cytryny. Tak przygotowany bób nałóż na każdą kromkę i posyp posiekaną miętą.


QUESADILLA Z FETĄ I ZIELONYMI WARZYWAMI

  • Placki tortilli 4 szt.
  • Feta 2 opakowania
  • Bób
  • Groszek zielony
  • Szparagi 400 g
  • Świeża kolendra
  • Kumin i kolendra w ziarnach
  • Sól, czarny pieprz
  • Limonka

Młode warzywa wrzuć na chwilę do wrzątku a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Na każdym placku wyłóż porcję warzyw, fety. Przypraw i dodaj sok z limonki oraz świeżą kolendrę. Zapiekaj na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z piklami rzodkiewkowo-ogórkowymi.

Pikle: rzodkiewki, zielony ogórek, limonka, płatki chilli, sól.

Warzywa pokrój na cienkie plasterki i zamarynuj w przyprawach oraz soku z limonki.


WIOSENNA TARTA ZE SMAŻONYMI RZODKIEWKAMI

  • Ciasto francuskie
  • 3 żółtka jaj
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g sera koziego w roladce
  • Sól, pieprz
  • Masło
  • Pęczek rzodkiewek
  • Świeży tymianek

Ciasto francuskie podpiecz w piekarniku w 180 st. C 15 min. Następnie zmieszaj żółtka ze śmietaną i serem, dopraw i przenieś na podpieczoną tartę. Zapiekaj w 180 st. C około 25 minut. Rzodkiewki pokrój na mniejsze kawałki i podsmażaj na maśle razem z tymiankiem. Wyłóż je na upieczoną tartę.


LEKKA I KOLOROWA SAŁATKA

  • Ogórek zielony
  • Arbuz
  • Melon
  • Twarda feta
  • Rzodkiewka
  • Czerwona cebula
  • Oliwki Kalamata
  • Suszone oregano
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, czarny pieprz

Warzywa pokrój w kosteczkę, wymieszaj i dopraw do smaku. Polej oliwą, dodaj oliwki oraz suszone oregano.

Więcej na ten temat